Fuktskadade golv blir som nya med golvslipning i Göteborg

En öppen balkongdörr eller ett fönster på glänt kan orsaka stora skador på ett trägolv om det regnar in. I Göteborg åtgärdar man problemet med golvslipning.

Trä- och parkettgolv är vackra och ger ett naturligt och levande intryck i ett rum. Visserligen är det en stor investering att välja ett naturmaterial men golven håller sig vackra i många år. Har man behandlat golvet med en bra ytbehandling är det dessutom slitstarkt och kräver inte mycket skötsel.

Ett problem med trä- och parkettgolv är emellertid att de kan vara känsliga för vatten. Sommartid kan det vara lätt att låta ett fönster på ovanvåningen stå på glänt. Även om väderleksprognosen lovat uppehåll så kan det hända att det kommer en skur. Ett halvöppet fönster släpper in mycket vatten och kan det bildas en pöl på golvet. Om den inte upptäcks i tid kan golvet bli skadat.

Modern golvslipning räddar både massivt trä och lamellparkett

Det fantastiska med trä- och parkettgolv är att de går att återställa. Har det blivit en ful fuktfläck i golvet så går det att reparera. Om man anlitat ett etablerat företag för att lägga det så har de både det kunnande och den utrustning som krävs för att renovera. Man slipar golvet som på det sättet återfår sin forna glans.

Det finns massiva golv som helt och hållet består av trä. Dessa golv blir dyrare i inköp men tål i gengäld att slipas i princip hur många gånger som helst. Sedan finns det lamellparkett. Lamellparkett är uppbyggd i 3 skikt. Tjockleken på ytskiktet är minst 2,5 mm med ett mellanskikt av trälameller och ett tredje skikt av baksidefanér.

Hur ofta kan man göra golvslipning?

Det är golvmaterialet som avgör hur ofta du kan slipa dina golv. Har du valt ett massivt trä- eller parkettgolv kan det i princip slipas hur många gånger som helst. Ekparkett behöver slipas ungefär vart tionde år. Golv av mjukare trä, exempelvis furu eller gran, kan behöva slipas vart femte år.

En lamellparkett tål inte att slipas lika många gånger men kostnaden för att lägga lamellgolv är också mycket lägre. Lamellgolv är den vanligaste typen av golv i svenska hem. Golvet tål att slipas upp till tre, fyra gånger. Har du bestämt dig för att slipa golvet i Göteborg bör du kontakta det företag som lagt golvet.

Passa på att byta färg på golvet när du gör golvslipning

Har golvet bara blivit slitet och förlorat sin glans kan en golvslipning göra underverk. Vill du dessutom passa på att ge rummet en ny atmosfär kan du välja en ny pigmentering i efterbehandlingen. När du anlitar en erfaren golvslipare får du möjlighet att diskutera vilken efterbehandling som passar bäst till ditt golv och din miljö.

Modern golvslipning går tack vare effektiva maskiner snabbt. Den är också dammfri eftersom maskinerna suger upp det damm som bildas. Det enda du behöver tänka på när du bestämt dig för att slipa dina golv är att flytta på möbler och annan inredning så att golvytan blir naken.