Stålkonstruktioner för hållbart byggande

Den som vill bygga stabilt och hållbart kan göra det med stålkonstruktioner. Det är ett miljövänligt och underhållsfritt byggande som har framtiden för sig. 

Vårt land har länge varit känt för att producera stål av hög kvalitet. Vi har kunnat bryta järnmalm vid gruvfälten i Norrland och Bergslagen. Konsten att framställa kvalitetsstål lärde vi oss bland annat av valloner som invandrade från Belgien redan i början av 1600-talet. Men idag produceras stål inte enbart från råmalm utan i stor omfattning från insamlat skrot. 

Att vara skrothandlare har inte alltid betraktats som ett yrke med hög status. Kanske beroende på att äldre tiders metoder att väga skrot var något suspekta. Idag har vi flera respekterade svenska företag som återvinner skrot. Deras verksamhet ska vi vara glada för. Flera av våra smältverk baserar sin stålproduktion på skrot. Av landets totala produktion av stål utgörs cirka femtio procent av insamlat skrot. 

Klimatsmart byggande med stålkonstruktioner

Jämfört med andra byggmaterial ger stålkonstruktioner lägre klimatavtryck eftersom materialet är återvinningsbart. Idag har vi också förhoppningar om att stål ska kunna framställas fossilfritt. Istället för att använda kol i processen kommer vätgas att användas som i sin tur framställs via el från vindkraftverk. Vi har flera svenska företag som arbetar med dessa utvecklingsprojekt.

Varför ska man då använda stål för byggande? Stålkonstruktioner är starka i förhållande till sin egenvikt och därför krävs inga stora dimensioner. Arbetet på byggplatsen kan minimeras då en stor del av produktionen kan ske på fabrik, vilket ger en rationell och  kostnadseffektiv tillverkning. 

Stålkonstruktioner för olika ändamål

Det går att använda stålkonstruktioner i många olika sammanhang. Stålhallar kan uppföras för exempelvis lagerlokaler, livs- och läkemedelsindustrin och inte minst för idrottshallar. Och vem har inte beundrat smäckra broar som konstruerats av stål. För industrin medger stålhallar ett flexibelt byggande. En stålhall kan konstrueras så att den blir lätt att bygga ut, vilket är en fördel för företag som har förhoppningar om att successivt expandera sin verksamhet. 

Ett företag som levererar stålkonstruktioner har en omfattande maskinpark med hög grad av automatisering. Stål ska exempelvis blästras och skäras. Balkar ska borras, skäras och fräsas. Flera detaljer produceras med robotar för svetsning och laserbearbetning. Och naturligtvis behöver ibland stål målas efter kundens specifika önskemål. Att tillverka smidesräcken ställer stora krav på en maskinpark, eftersom de oftast är specialdesignade.